Aca-Dumon bvba

Verplicht?

Een asbestattest is verplicht bij een overdracht onder levenden, naar een nieuwe eigenaar, van een toegankelijke constructie die gebouwd is vóór 2001.

Voor een toegankelijke constructie (gebouwd vóór 2001) die kleiner is dan 20 m² is het asbestattest niet verplicht, behalve als:

  • de som van de over te dragen toegankelijke constructies 20 m² of groter is
  • de toegankelijke constructie onderdeel uitmaakt van een groter bouwkundig geheel.

Het asbestattest moet aanwezig zijn op het moment van de overdrachtsovereenkomst. Dat is meestal het compromis, maar het kan ook op een ander moment plaatsvinden. De notaris kan steeds uitmaken per situatie of een asbestattest nodig is en op welk moment dit er moet zijn.
Vanaf 2032 zal voor elke toegankelijke constructie die gebouwd is vóór 2001 en waarvan u eigenaar bent, een asbestattest verplicht zijn, ook als u geen plannen voor een overdracht hebt.

Wat bij verhuur?

Verhuur op zich is momenteel geen aanleiding om een asbestattest te laten opmaken. Maar àls er een asbestattest beschikbaar is, dan bent u verplicht om een kopie te bezorgen aan de huurder(s).

Hoe wordt een asbestattest opgemaakt?

De opmaak van een asbestattest verloopt volgens door een OVAM vastgelegd inspectieprotocol.  

  1. Opdrachtformulier
    Het opmaken van het asbestattest begint in eerste instantie met de overeenkomst tussen de eigenaar of zijn gevolmachtigde en de asbestdeskundige inventarisatie volgens een opdrachtformulier.
  2. Vooronderzoek
    Zodra dit opdrachtformulier ingevuld en ondertekend ontvangen is gaat de asbestdeskundige starten aan het vooronderzoek, hier worden alle stukken bekeken die de eigenaar heeft overhandigd (kadastrale legger, bouwplannen, bewijstukken van werkzaamheden, etc). Met al deze stukken wordt het fysieke plaatsbezoek voorbereid.
  3. Het fysieke plaatsbezoek
    Het fysieke plaatsbezoek wordt steeds uitgevoerd conform het inspectieprotocol. Dit betekent dat er een volledige inspectie uitgevoerd wordt van alle ruimtes in de woning als ook bijgebouwen, tuinhuizen, garages, schuren, etc. Om deze rondgang zo vlot mogelijk te laten verlopen, vragen wij steeds dat alle ruimtes/lokalen/gebouwen vrij en toegankelijk zijn. Indien deze niet toegankelijk zijn bij het plaatsbezoek, dient er mogelijks een tweede afspraak gemaakt worden om de niet toegankelijke gebouwen/ruimtes te inspecteren.
    Het plaatsbezoek voor de opmaak van het asbestattest duurt ongeveer 2 uur bij een standaard woning, dit kan oplopen tot bij grote woningen.
  4. Monstername
    Het inspectieprotocol schrijft bij bepaalde asbestverdachte materialen een verplichte monstername voor. Elk monster wordt door een door de FOD WASO erkend labo geanalyseerd.
  5. Ingave databank
    Zodra het plaatsbezoek is afgerond door de asbestdeskundige en resultaten van monsternames zijn ontvangen, worden alle gegevens ingevoerd in de databank. Zodra de gegevens in de databank zijn gefinaliseerd, kan het asbestattest bezorgd worden aan de opdrachtgever.

 Neem contact met ons op en bekom vrijblijvend uw offerte of meer informatie.

Neem contact op!